L'educació emocional com a aprenentatge a l'aula





Dins de les moltes competències que ha d'oferir l'educació, les aptituds centrades en les emocions no han estat prioritàries durant molt de temps. Per sort, les coses han anat canviant a poc a poc. Avui l'educació emocional és un component crucial en tot l'esquema educatiu, descobreix perquè.

L'educació emocional ofereix eines a l'alumne perquè pugui resoldre problemes quotidians. Com? Principalment, mitjançant la realització de tallers o activitats dinàmiques on es permet conèixer les pròpies emocions i les dels altres. Perquè sí, l'educació emocional no s'aprèn de manera individual sinó conjunta, mitjançant l'empatia.

Quines competències dona l'educació emocional?

Amb l'educació emocional, l'alumne aconsegueix gestionar molt millor el dia a dia, oferint-li un major benestar general en veure que és capaç d'afrontar reptes que abans potser no entenia o en els quals necessitava ajuda. Esquematitzant-ho una mica, aquestes són les competències que s'obtenen mitjançant l'educació emocional:

  • Consciencia
  • Regulació emocional
  • Autoconfiança
  • Autogestió
  • Intel·ligència interpersonal
  • Independència
  • Empatia
  • Pensament crític

Canviar l'aula per a introduir l'educació emocional

Els programes acadèmics convencionals centren les seves dinàmiques en l'ensenyament de matèries i assignatures, però no inclouen l'educació emocional, una innovació educativa que respon a les actuals necessitats socials. Això sí, cal tenir en compte que en introduir-la es canvien les dinàmiques de l'aula.

L'educació emocional és un procés educatiu continu i permanent, que requereix temps i ha d’estar present durant la formació acadèmica i personal en el llarg de tota la vida. És inevitable que la seva aplicació no modifiqui el dia a dia de l'aula, però sempre és un canvi a millor.

L’educació emocional com a mètode preventiu

Al tractar-se d’un enfocament que engloba i enllaça les vessants interpersonal i cognitiva, l'educació emocional és una eina d'aprenentatge tremendament útil. Per exemple, fomenta comportaments positius i actituds constructives -i disminueix les destructives- des d'etapes primerenques del desenvolupament.

T'INTERESSA... Estratègies cooperatives per al desenvolupament d'una Unitat Didàctica

Així, aquesta nova disciplina s'ha convertit en una ajuda per a definir estratègies i proporcionar recursos per a enfrontar-se a les inevitables experiències de la vida. Amb l'educació emocional es poden reconduir pensaments i accions inapropiades, fruit d'una falta de control emocional que pot derivar en estrès, ansietat, depressió, violència, anorèxia, consum de drogues o, en el pitjor dels casos, el suïcidi.

Saber ensenyar educació emocional

Educar per a redirigir aquestes circumstàncies requereix dels professionals i els mètodes adequats, de persones que ajudaran a consolidar la competència emocional adquirida segons els experiències viscudes. Per això és necessari que cada centre compti amb un especialista en educació emocional, tot i que també és primordial que cada docent compti amb nocions bàsiques sobre la matèria en qüestió.

En definitiva, l'educació emocional és un aprenentatge continu, per la qual cosa ha d'arribar a l'alumne a través del mestre o mestra. I un docent amb coneixement sobre l'educació emocional només pot ser millor!

Per a acabar, us deixem amb un curtmetratge de Disney obert a tothom sobre l'educació emocional. Esperem que us agradi!


Heu utilitzat alguna d'aquestes eines i teniu exemples de jocs fets? Compartiu-los amb nosaltres i així ens enriquirem junts!

Si us interessa aprofundir en les característiques d'aquest tema, pot ser que us interessi el nostre curs d'introducció a l'educació emocional.

 Introducció a l'educació emocional

També et pot interessar:

 ESTRATÈGIES PER TENIR UNA ACTITUD MENTAL POSITIVA 




Comentaris

Entrades populars