Estratègies per tenir una actitud mental positiva



La vida, què és? Què hi passa? Meravellosa, desconcertant, sorprenent, terrible, aclaparadora, depriment, fantàstica... Són molts els adjectius que podem donar a la nostra vida. I molts els moments i les circumstàncies que hi esdevenen.
Imagina’t una mateixa situació i dues maneres diferents d’afrontar-la. Hi ha docents a qui tot els suposa una càrrega: informes, claustres, projectes, formacions de centre, reunions, tutories... En canvi, al pol oposat hi ha aquells docents que saben veure oportunitats d’aprenentatge i creixement en totes les tasques del seu dia a dia, ja sigui amb el professorat que forma part del seu claustre o amb l’alumnat i les famílies.

Com afrontem les situacions del nostre dia a dia?

Si analitzem aquesta situació, tenim, d’una banda, la persona que ho veu tot negre, tot negatiu, que sempre veu el vas mig buit i només centra la seva atenció en els aspectes desagradables, i, de l’altra, aquelles persones que miren de descobrir les coses positives de qualsevol moment, que són conscients que mai no tot és perfecte, però que sempre hi ha aspectes interessants en qualsevol fase, que veuen el vas mig ple i que s’esforcen per canviar el que no els agrada del seu dia a dia.

Hi ha docents que es queixen constantment de l’alumnat i en destaquen el més negatiu. I a l’altra banda, el professorat que ressalten només els assoliments de l’alumnat i que viuen cada dificultat o contratemps com un repte interessant a superar, professorat que no es rendeix i acompanya costi el que costi. És més, com més difícil, més interès hi posen i més són els fruits que recullen de la seva tasca.

Queda clar que tots portem la nostra pròpia motxilla, on trobem de tot: experiències i moments únics, agradables i irrepetibles, i vivències i situacions desagradables i negatives que ens han marcat per sempre. La riquesa de l’ésser humà, i el que el fa intel·ligent i únic, és aquesta varietat de circumstàncies i la seva capacitat per superar-les i adquirir-ne un aprenentatge de totes.

És cert que no és fàcil mantenir una actitud mental positiva en moments difícils, és cert també que no tots tenim els mateixos moments a la vida, i també que hi ha persones amb un caràcter innat més positiu que d’altres. Però això no és cap excusa per no esforçar-nos, actuar i canviar tot allò que no ens satisfà.

Recorda que si hi ha una cosa que sempre pots escollir i canviar és l’actitud. Potser no pots canviar el que t’està passant, però sí escollir com encaixar-ho a la teva vida.
Segur que has sentit més d’un cop la típica frase de Nelson Mandela: “Soc l’amo del meu destí, soc el capità de la meva ànima.” Doncs ell, malgrat que va estar empresonat gran part de la seva vida, no se sentia ni pres ni desgraciat, sinó afortunat i esperançat de poder contribuir a canviar i millorar el món.

Segur que has sentit més d’un cop la típica frase de Nelson Mandela: “Soc l’amo del meu destí, soc el capità de la meva ànima.” Doncs ell, malgrat que va estar empresonat gran part de la seva vida, no se sentia ni pres ni desgraciat, sinó afortunat i esperançat de poder contribuir a canviar i millorar el món.

Com podem modificar la nostra forma d’afrontar les situacions?

Existeixen estratègies que poden ajudar a adoptar una actitud mental positiva a la vida i en el dia a dia.




Per acabar... una petita proposta diària

Et proposem un exercici que, realitzat diàriament, t’ajudarà a crear un hàbit molt enriquidor perquè vagis incorporant a la teva vida una actitud mental positiva: cada nit, abans d’anar a dormir, pensa i escriu les 3 coses millors que t’han passat durant el dia. Al principi et costarà, però a poc a poc veuràs que et centres en els aspectes positius de forma més ràpida i et tornes una persona més agraïda, alegre i optimista. A més, si ho escrius en un diari, també et servirà en els moments difícils, perquè podràs llegir tot el que has anat anotant i veuràs com la teva vida està plena de moments meravellosos.

Si t’interessa aprofundir més sobre com tenir una actitud mental positiva, no et perdis el curs Coaching per a docents, hi ha un apartat important dedicat a l’actitud mental positiva i molta més informació.

Com treballes aquesta actitud mental positiva? Quines estratègies fas servir en el teu dia a dia? Explica’ns-ho!


Comentaris

Entrades populars