Recursos de cal·ligrafia per l'escola i per casa



recursos de cal·ligrafia per l'escola i per casa



Tot i que ja en coneixeu el significat, comencem amb una definició. Què és la cal·ligrafia? Per part nostra, fa referència a l’escriptura correctament formada, pel que fa a les seves característiques i elements. Per aconseguir-la, és important que els infants s'iniciïn en aquesta alhora durant els primers passos de l'aprenentatge de l’escriptura d’una llengua.

Han d’aprendre les característiques de l’escriptura manual d’una llengua, formada per totes les seves lletres i signes, i ho fan a través de l’assaig i la repetició. És aquesta repetició la que contribuirà a que l’infant pugui reproduir de manera eficient i alhora permetrà que l’infant es pugui expressar amb claredat i rapidesa.

Descarregables de cal·ligrafia  

Amb la finalitat que l’aprenentatge de la cal·ligrafia sigui engrescador i motivador, cal tenir un bon repertori de recursos descarregables de cal·ligrafia que us compartirem en aquest pots i de ben segur seran molt útils tant per a l’escola com per a casa.

En aquest post hi trobareu diferents recursos descarregables de cal·ligrafia per diferents etapes educatives i situacions d’aprenentatge, ja que és important que l’aprenentatge de la cal·ligrafia sigui sistemàtic, però alhora, significatiu i funcional.

Cal·ligrafia per a infantil

La cal·ligrafia inicial la podem situar entre els 4 i els 6 anys, en l’etapa d’Educació Infantil. Aquesta fase de preescriptura es basarà fonamentalment en la producció de traços tancats i oberts, i alhora traços característics i relacionats amb la producció de les lletres.

Efectivament, la producció d’aquests primers traços de la cal·ligrafia per a infantil cal que tinguin un enfocament lúdic i engrescador pels infants, de manera que serà important que es tinguin en compte els seus interessos, com els animals, el temps, personatges fantàstics, etc.

Us compartim diferents propostes, activitats i jocs per treballar la cal·ligrafia a infantil, que segur que us seran de molta utilitat. Per acabar, també afegim alguns descarregables de cal·ligrafia per a infantil que us poden ser de gran ajuda i, també, fitxes descarregables per resseguir dibuixos i traços bàsics.

cal·ligrafia per l'escola i per casa

Cal·ligrafia per a primària

En l’Educació primària hi trobem diferents etapes: la fase prèvia a la cal·ligrafia (dels 6 als 9 anys) i la fase cal·ligràfica (dels 10 als 12 anys).

En aquesta etapa educativa es procura consolidar la seguretat dels traços, donar continuïtat a les lletres i les paraules escrites, i mantenir l’horitzontalitat i els marges en la presentació, agilitzant l’escriptura i aconseguint un bon ritme en la seva producció.

Per aquesta etapa compartim algunes idees amb descarregables de cal·ligrafia com els adjunts, que tenen un enfocament entretingut i lúdic. Per una banda, podeu provar a utilitzar contes descarregables per treballar la cal·ligrafia; aquí en teniu un exemple.

També us enllacem fitxes descarregables per treballar diferents traços i millorar la cal·ligrafia i, per acabar, aquí disposareu d'algunes idees i propostes per treballar la cal·ligrafia a l’aula o en família, en grup o per parelles tot jugant.


cal·ligrafia per a infantil

Més recursos de cal·ligrafia en pdf

A continuació us compartim alguns recursos de cal·ligrafia en pdf que hem descobert i que creiem que poden ser de gran interès per treballar de manera sistemàtica i lúdica la sistematització de l’escriptura de lletres i paraules.

En els següents enllaços podreu descarregar-vos fitxes, exercicis sistemàtics i quaderns tant per a la iniciació de la cal·ligrafia com per a la seva sistematització mecànica. De manera específica, us compartim un post que hem trobat molt interessant i que ofereix molts recursos i idees com aquests per treballar la cal·ligrafia en diferents lateralitats.

La cal·ligrafia a l'escola i a casa

Efectivament, família i escola, i els llaços que s’estableixen entre ambdues, permetran fixar objectius per treballar la cal·ligrafia tant a l’escola com a casa. Així, es pot treballar el traç per millorar l’escriptura de les lletres, les paraules, la seva presentació, homogeineïtat en la forma, etc. i les diferents característiques i elements clau per tal de compartir el missatge de les lletres i paraules. 

La pràctica a casa ajudarà a consolidar els diferents aprenentatges de la cal·ligrafia, i alhora, detectar les dificultats en determinats traços o lletres, i treballar-los de manera més focalitzada per ajudar a l’infant a comunicar-se de manera escrita.

Esperem que aquest post i les idees que hem compartit siguin tant del vostre interès com pràctiques pels infants. La pràctica sistemàtica i mecànica de la cal·ligrafia contribuirà a donar més seguretat als alumnes, i d’aquesta manera gaudiran del procés lectoescriptor.

Per acabar, ens acomiadem amb un post relacionat amb la lectura

Ens tornem a llegir ben aviat!

millors llibres per a nens

Voleu ampliar coneixements sobre el tema que tracta aquest post? 

Per fomentar la lectura, Doqua ofereix el curs d'Aprenentatge i animació de la lectura, reconegut pel Departament d'Educació. El podeu consultar aquí mateix:


Cursos relacionats:

curs de biblioteques per a mestres


Referències bibliogràfiques:

Pujolàs, P. (2008). 9 ideas clave. El aprendizaje cooperativo. Graó. Barcelona.

Més informació:

MONEREO, C.; DURAN, D. (2001). Entramats. Mètodes d'aprenentatge cooperatiu i col·laboratiu. Barcelona: Edebé.

Programa CA/AC. Universitat de Vic. http://cife-ei-caac.com/programa/



Comentaris

Entrades populars