Com fomentar la lectura des de la infància

 Fomentar la lectura

Tots sabem de la importància de la competència lectora pel nostre dia a dia, una qualitat indispensable per a la realització de qualsevol tasca o professió, per això ens preocupa que els nostres infants la desenvolupin bé i assoleixin un bon hàbit lector. Per tant, ens hem de preguntar: què fem per ajudar als nostres infants a desenvolupar el gust per la lectura? Tant com a docents i com a famílies ens interessa conèixer estratègies per fomentar la lectura.

Per començar amb les idees per fomentar la lectura hem de prendre consciència que no és un objectiu a assolir d’un dia o d’una setmana o d’un mes per l’altre, sinó que ha de ser una tasca constant, una manera de viure amb la lectura des de que ens comencem a relacionar amb el llenguatge en els primers anys d’infància. Des de Doqua, avui us ajudem a aconseguir-ho.

IDEES PER FOMENTAR LA LECTURA EN ELS MÉS PETITS

Durant aquesta primera etapa de descobriment i aproximació a la lectura, el més important són les lletres, els sons, les històries, la fantasia, les emocions, etc. Els contes són un gran aliat per fer tots aquests descobriments, tant si els hi llegim nosaltres, com si construïm una història junts amb els contes muts, com si inventem els nostres propis contes. Per fer-ho caldrà:

  • Reservar una estona diària per llegir, escoltar, mirar o dibuixar un conte.
  • Parlar de la història viscuda al conte: què ha passat? Quina part t’ha agradat més? T’ha passat alguna vegada una situació semblant? T’agradaria viatjar al país del conte? Com és aquest país?

fomentar lectura infancia

IDEES PER FOMENTAR LA LECTURA DURANT LA INFANTESA

Aquesta és, majoritàriament, la fase en la qual els infants s’inicien amb el procés lector. En aquest punt és important ajudar-los a desxifrar els sons, les lletres, les paraules i oracions, com ajudar-los a gaudir amb la lectura, trobar els personatges, entorns, móns i gèneres que més agraden.

Com a l’etapa anterior, el més important és poder disposar d’una estona diària per llegir i parlar de la lectura. Com podem fer-ho?

  • Creant un espai acollidor per a la lectura, pot ser un racó amb una catifa i coixins còmodes, podem penjar una pissarra o un mural on apuntem els noms dels personatges o títols de llibres que més ens han agradat, etc.
  • Reservant un temps per dibuixar com ens imaginem el que ha passat al llibre i explicar-ho als companys o família que no hagin llegit el llibre.
  • Escrivint un diari: explicarem les nostres aventures del dia a dia i, fins i tot, el que més ens ha agradat dels llibres que hem llegit a l’escola o a casa.

llegir nens

IDEES PER FOMENTAR LA LECTURA EN L'ADOLESCÈNCIA

Com el procés de desenvolupament de la competència lectora encara no ha acabat en aquesta etapa, hem de continuar amb les accions del dia a dia per fomentar la lectura a casa i a l’institut. Com?

  • Fent alguna publicació reflexiva a les nostres xarxes socials: allò que més m’ha agradat del dia d’avui, o de la sèrie o llibre que he acabat avui, inventar-nos com imaginem el nostre dia si visquéssim a un món de fantasia totalment inventat, etc.
  • Intercanviant-nos publicacions de notícies, dades interessants, documentals, etc. Nosaltres enviem el que ens ha cridat l’atenció durant el dia d’avui i demanem als nostres alumnes o fills que ens enviïn el que a ells els ha cridat l’atenció. Després és important parlar-ne del que ens ha semblat, emocions que ha provocat, la nostra opinió, etc.

Esperem que aquests consells per fomentar la lectura durant les diferents etapes de la infantesa us puguin resultar d’utilitat. Nosaltres ens acomiadem amb un curtmetratge que parla d’aquest mateix tema. 

Ens acomiadem amb un parell de recomanacions del nostre Blog. D’una banda, us recomanem els 10 millors llibres per a nens de 6 a 12 anys, i també 10 jocs de taula educatius per l’aula

Fins aviat!

Comentaris

Entrades populars