8 apps per a docents per a gestionar l’aula

 

Un dels nostres principals objectius és oferir-vos eines i recursos (cursos, vídeos o articles) que us ajudin a ser millors en la vostra tasca docent. Per aquest motiu,  avui ens agradaria presentar-vos un recull d’apps per a docents que us poden ser de molta utilitat en el vostre dia a dia. 

Segurament, molts de vosaltres haureu identificat tasques que dueu a terme molt sovint, que es repeteixen regularment però, per algun motiu concret, us roben temps. Temps útil per dur a terme tasques més importants o rellevants per a l’aprenentatge dels vostres alumnes. 

Així doncs, us presentem, a continuació, algunes apps per a docents, totes gratuïtes, que us poden donar un cop de mà en agilitzar aquests processos i així poder dedicar el vostre temps a allò que importa: els vostres alumnes.  A continuació us les presentem de manera breu, si alguna us crida especialment l’atenció, us animem a descobrir-la amb més detall Som-hi!

APPS PER A DOCENTS PER NO OBLIDAR RES - EVERNOTE, NOTION I TRELLO

apps per a docents evernote
Segurament, molts de vosaltres ja coneixereu aquesta aplicació per prendre notes, i certament funciona molt bé com a app per a docents. Efectivament es tracta d’una de les més conegudes i utilitzades del món i, tot i que té una opció de pagament, la versió gratuïta és més que suficient per als vostres propòsits.
El funcionament bàsic d’Evernote es basa en la creació de notes que, posteriorment, podem endreçar en llibretes. Pot ser especialment útil per:
  • Recopilar ordres del dia de reunions
  • Recopilar informació a l’hora de preparar un projecte
  • Guardar unitats didàctiques o llistes de tasques
  • Recollir idees o pensaments per desenvolupar-les més endavant

A més de la versió web, Evernote disposa d’aplicacions gratuïtes tant per Android com per a iPhone i client d’escriptori per a mac i PC. Les aplicacions mòbils disposen de funcionalitats molt interessants, com l’escaneig de documents, apunts o targetes i gravació de veu que es poden adjuntar a les nostres notes.

apps per a docents notion
La principal diferencia amb Evernote és la gamma de diverses funcionalitats que Notion posa al nostre abast, fent-la una de les apps per a docents més flexibles i útils de totes. Amb una mica de temps i coneixement, es poden crear: 
  • Pàgines web senzilles
  • Wikis col·laboratives
  • Llistes de tasques
  • Llistes de seguiment de lectures o pel·lícules
  • Planificacions per a projectes
  • Diagrames de gantt

Realment, la llista es podria allargar molt més i la creativitat dels usuaris fa que cada dia apareguin utilitats noves.

Notion, a banda de la versió web, disposa també de versions gratuïtes per a Android i iPhone i clients d’escriptori per a iOS (Mac) i ordinadors convencionals (PC). En definitiva, és una app per a docents fàcil de tenir. 

apps per a docents Trello
Acabem l’apartat d’apps per a docents per prendre anotacions amb una aplicació diferent de les anteriors. Si Evernote i Notion són blocs de notes per recordar les nostres idees, Trello és un gestor que ens ajudarà a no oblidar cap de les nostres tasques. Aquesta utilitat està enfocada a confeccionar llistes de tasques, ja siguin del nostre dia a dia, o activitats que cal dur a terme per a un projecte. Sens dubte és una de les apps gratuïtes per a docents que més recomanem.

El seu funcionament bàsic es basa en crear targetes per a cada tasca, a les quals podem adjuntar informacions rellevants: la data d’inici, de finalització, etiquetes, assignar responsables, adjuntar arxius, etc… Aquestes targetes les anirem organitzant en llistes que ens poden indicar, per exemple, la fase d’un projecte a la qual pertanyen o l’estat en el qual es troba la tasca: pendent, en marxa, acabada, etc.


La seva flexibilitat fa que sigui una app per a docents genial per gestionar l’aula. Ens permet disposar de múltiples maneres d’endreçar les targetes i les llistes, motiu pel qual ens pot ser útil per a diversos escenaris. Un d’ells, per exemple, pot ser per iniciar als nostres alumnes en les habilitats i capacitats necessàries per planificar i gestionar un projecte i, d’aquesta manera també, fomentar l’autonomia i la responsabilitat.

APPS PER A DOCENTS PEL SEGUIMENT DE L’AULMNAT - ADITTIO, IDOCEO I CLASSDOJO

apps per a docents addittio
Obrim aquest segon bloc d’apps per a docents amb una de les utilitats més conegudes. Additio és com un quadern digital del docent. Substitueix la clàssica “llibreta d’anotacions” afegint un bon grapat de funcionalitats interessants que aprofiten tot el potencial de les noves tecnologies.


Destaquem la funcionalitat de creació i ús de rúbriques per fer el seguiment del progrés de l’alumnat, per una banda, i la facilitat amb la qual permet gestionar el control d’assistència.

Com és habitual, aquesta aplicació disposa de versions per la majoria de dispositius digitals: Android, iPhone, tauletes, ipad , PC’s i Macs. És una de les més interessants tant per la seva utilitat com per la multitud de dispositius que suporta. 

apps per a docents Idoceo
iDoceo també es postula com un ferm candidat a substituir el quadern del docent. En aquest cas, destaca per les seves funcionalitats pel que fa a la planificació de classes i el quadern de notes. En el primer cas, podem comptar amb un diari per cada classe, una agenda diària o setmanal i integrar-los amb els principals serveis de calendari (google, iCal, etc.).


Pel que fa al quadern de notes, ens ofereix la possibilitat de dur el seguiment de qualsevol dada, nota, qualificació, valoració o informació de classe en diversos formats: text, icones, notes, recursos externs… En resum, és un bon substitut de la vostra llibreta analògica i una magnífica app per a docents que acostumen a fer anotacions de gairebé tot. En aquest cas, només disposa d’aplicacions i clients d’escriptori per l’ecosistema d’Apple: macOS, iPhone i iPad.

apps per a docents Classdojo
Acabem aquesta secció dedicada a apps gratuïtes per a docents encarades al seguiment amb una proposta diferent. Classdojo ens proposa dur a terme el seguiment dels alumnes, però enfocat a la conducta, és a dir, és una eina de seguiment d’aquells comportaments que ens agradaria fomentar entre el nostre alumnat.

Haurem d’especificar quins són aquests comportaments que volem fomentar i valorar i, en paral·lel, caldrà afegir informació sobre la nostra aula i els alumnes (amb un interessat sistema per salvaguardar la privacitat dels infants que ens ha agradat força i que us convidem a descobrir). Amb tot això a punt, i afegint un pessic de gamificació, tenim entre mans una interessant eina de seguiment conductual que val la pena provar. 


Abans d’acabar, és necessari comentar que aquesta aplicació per a docents també disposa d’eines per connectar i involucrar a les famílies en la seva proposta. Com la majoria d’aplicacions que hem vist, disposa de versions per a la majoria d’smartphones i ordinadors. Si vols ampliar la informació sobre ClassDojo, vam dedicar un post específic a aquesta utilitat que pots llegir aquí.

APLICACIONS PER A DOCENTS PEL DIA A DIA - CLASSSCREEN I TWEEK CALENDAR

apps per a docents classroom screen

De manera resumida, Classcreen es podria descriure com un escriptori virtual que es pot projectar a la pantalla o pissarra digital, amb una gran quantitat d’eines per a gestionar el dia a dia de l’aula. Quan diem “una gran quantitat d’eines” ho diem de debò: disposa d’un rellotge, calendari i temporitzador, indicadors del nivell de soroll que volem en cada moment, llançador de daus a l’atzar, símbols per indicar el tipus de tasca o treball que realitzarem, codis QR, semàfor, eina de dibuix i altres funcionalitats que us animem a descobrir.


Com veieu, es tracta d’una eina molt versàtil i amb moltes possibilitats per gestionar el treball diari de l’aula. És una de les millors apps per a docents pel que fa a possibilitats. Teniu l’opció de registrar-vos per guardar algunes dades i no haver de començar sempre de nou, però la versió gratuïta es suficient i plenament funcional per al seu propòsit.

apps per a docents tweek
La darrera aplicació que us pot ajudar a gestionar l’aula durant el dia a dia us presentem és la més senzilla de totes, però no per això la menys interessant. La proposta de Tweek consisteix en la creació d’un calendari de tasques setmanal, dissenyat expressament per a poder ser imprès en paper.
Així doncs, amb una interfície senzilla i unes funcionalitats molt bàsiques, aquesta aplicació és especialment interessant per aquells de vosaltres que us voleu planificar la setmana i no necessiteu cap eina complicada ni elaborada.
Amb ella podeu:
  • Imprimir calendaris d’activitats
  • Indicar tasques per fer a casa o durant les vacances
  • Indicar els temes que es tractaran diàriament
  • Planificar tasques setmanals d’un projecte

Aquesta aplicació disposa d’un pla de pagament, a un preu molt reduït, però que no és necessari si simplement busqueu una eina senzilla per tenir la planificació setmanal impresa.
__________________________________________________________________________________

Fins aquí arriba el nostre recull d’apps per a docents. Esperem que us hagi resultat interessant i inspirador. Si ja coneixíeu alguna d’aquestes eines, teniu idees i recomanacions d’ús o ens n’hem deixat alguna, no dubteu a compartir-les amb nosaltres a la caixa de comentaris.

Ens acomiadem amb un parell de posts relacionats, també, amb els entorns digitals i la tasca docent. D’una banda, us oferim una guia per aprofitar les reunions amb Zoom i, per una altra, també podeu llegir el nostre post dedicat a com incorporar TikTok a l’aula fent servir l’educació emocional. Fins la propera!
__________________________________________________________________________________



Comentaris

Entrades populars