10 jocs de taula educatius per a l’aula

10 jocs de taula educatius per a l'aula


Quan penseu en jocs de taula, quins us venen al cap? Segurament els més famosos, com l’oca, el parxís, el Monopoly… Aquests són els jocs als quals la majoria de nosaltres hem jugat durant la infància, però sabeu que hi ha una gran quantitat de jocs de taula que van molt més enllà d’aquests jocs més tradicionals? I si, a més, us diem que tots tenen el potencial per ser jocs de taula educatius, com us quedeu?

Avui a Doqua us en presentem un petit recull, els analitzarem i veureu que tots poden ser incorporats a l’aula com a jocs de taula educatius.

Jocs de taula educatius per a Primària

En aquest primer apartat us presentarem una selecció de jocs de taula educatius per a Primària. Independentment de l’edat indicada a les caixes dels jocs, us recomanem que quan en trieu un us fixeu més en la dinàmica del joc per valorar si s’adequa al vostre alumnat.


1. Pingüi Land

pingüi land joc de taula


Pingüí Land és un joc cooperatiu, per a infants més grans de 4 anys, en què tots els participants hauran de guanyar el Monstre de les Neus i escapar de l’allau. Per aconseguir-ho, entre tots els jugadors, i per torns, hauran de fer avançar el Pingüi cap a l’illot de gel, però, compte, tant el Monstre de les Neus com l’allau també aniran avançant.


Amb aquest joc no només es posen en joc habilitats de treball en equip i cooperació, sinó que també es treballaran l’atenció, la planificació, el raonament, les habilitats lingüístiques...


Enllaç de compra


2. Virus!

virus joc de taula


A l’hospital Nostra Senyora de Tranjis salten les alarmes quan els novells del laboratori s’adonen, massa tard, que els contenidors de mostres no estaven buits com es pensaven. A l’interior hi ha brots de virus experimentals que ara campen lliurement per tot el centre i només tu pots aturar-los. L’objectiu del joc és, primer, aconseguir un cos sa, sense cap virus.


Joc competitiu de cartes que contenen només imatges i que pot servir per introduir l’alumnat en el món dels jocs de taula d’una forma simple i divertida. Amb aquest joc, l’alumnat haurà d’estar molt atent per planificar la seva jugada i, per tant, seleccionar les cartes que més el puguin afavorir en el joc. A més, fa treballar la capacitat d’anticipació: els jugadors han de preveure què faran els companys de taula per decidir quin moviment han de fer.


Enllaç de compra


3. Fantasma Blitz

fantasma blitz joc de taula


Joc de reflexos i habilitat visual a partir dels 8 anys. Format per un mall de cartes i cinc peces de fusta, cadascuna d’una forma i d’un color diferents. Un dels jugadors gira la carta superior de la baralla de manera que quedi visible per a tothom. Llavors els jugadors han d’intentar agafar l’objecte que coincideixi en tot, fins i tot en el color, amb el que mostra la carta. Si no hi ha cap objecte que compleixi els requisits, els jugadors han d’agafar el que ni es mostra a la carta ni comparteix color amb cap dels objectes que hi apareixen.


Enllaç de compra


4. Encuadra

encuadra joc de taula


Joc format per una baralla de cartes i peces quadrades de diferents colors i mides. Es destapa un repte de la baralla de cartes i el primer que aconsegueix imitar la disposició de les peces serà el guanyador. Però no és tan fàcil identificar les mides de les peces ni mantenir-les en equilibri en vertical o en horitzontal (treuria aixo) sobre la taula.


Joc a partir dels 8 anys en què l’alumnat tindrà l’oportunitat de practicar la seva capacitat de raonament, l’habilitat visuoespacial i la manipulació d’objectes petits.


Enllaç de compra


5. Dobble

Dobble joc de taula



Joc amb 55 cartes per a jugadors a partir dels 6 anys. A la taula es col·loquen dos o tres cartes, i cal ser àgil per trobar l’únic símbol comú en totes. El primer que el descobreix i diu el nom del símbol guanya la carta.


Aquest joc no només fa treballar la rapidesa visual i l’atenció, sinó també el vocabulari, tant de la llengua pròpia com de les estrangeres.


Enllaç de compra


Jocs de taula educatius per a Secundària

Fins ara hem vist jocs que poden ser jugats a partir dels 6 i 8 anys. Com hem comentat anteriorment, aquesta recomanació d’edats no vol dir que no hi pugui jugar l’alumnat més gran, i fins i tot els adults.


A continuació, us proposem cinc jocs de taula educatius per a Secundària que, atesa la seva complexitat, es recomanen a jugadors d’edat superior als anteriors.


6. Story Cubes

story cubes joc de taula



El joc compta amb 9 daus, i a cada cara hi ha un símbol diferent. Un cop es tiren els daus, a partir dels símbols que apareixen es poden començar a crear històries, tant de forma cooperativa com individual.


Aquest joc no només estimula la creativitat de l’alumnat, sinó també la creació d’històries en els àmbits oral i escrit, no només en la llengua pròpia, sinó també en les llengües estrangeres.


Enllaç de compra


7. Timeline

timeline joc de taula



Quan es va inventar la bombeta? Quin any es va estrenar la primera pel·lícula d’“Star Wars”? A cada Timeline trobem 220 cartes que plantegen dubtes com aquests. Cada carta correspon a un esdeveniment històric, una invenció o bé un descobriment, però només en una s’hi indica la data exacta en què va tenir lloc. Els participants, quan és el seu torn, trien una carta de la seva mà, la posen en joc i intenten col·locar-la en ordre cronològic respecte a les que ja hi ha sobre la taula.

Després de posar la carta, cal comprovar-ne la data. Si és correcta, la carta es queda a la fila, si no ho és, s’ha de descartar del joc i robar-ne una altra.


Hi ha diferents edicions de Timeline: “Invents”, “Esdeveniments”, “Descobriments”, “Monuments”, “Art i literatura”, “Música”, “Esports”... Un joc genial per treballar la història.


Enllaç de compra


8. La Isla Prohibida

la isla prohibida joc de taula



L’Isla Prohibida és un joc col·laboratiu en el qual els jugadors miren d’aconseguir els tresors d’una mítica illa misteriosa abans que les aigües la cobreixin del tot. Cada jugador tindrà unes habilitats diferents que haurà de posar en joc perquè, de forma conjunta, tots els jugadors aconsegueixin sortir de l’illa.


Amb aquest joc no només es posen a prova habilitats de treball en equip i cooperació, sinó que a més es treballaran l’atenció, la planificació, el raonament, les habilitats lingüístiques...


Enllaç de compra


9. Dixit

Dixit joc de taula



La mecànica senzilla de Dixit està pensada per fomentar la creativitat i la imaginació de manera que la protagonista sigui la relació entre els jugadors. Quan sigui el vostre torn, heu de triar una de les cartes de la vostra mà i intentar explicar-la amb paraules a la resta de participants. Us podeu allargar el que faci falta o només dir una paraula. La resta de jugadors han de triar una carta de la seva mà i col·locar-la de cap per avall sobre la taula al costat de la vostra. Es barregen les cartes i es posen cap per amunt. Llavors cada jugador vota per la carta que creu que més s’atansa al concepte explicat pel narrador.


L’objectiu és que amb la pista que es dona almenys un dels vostres companys de joc esbrini quina carta és la vostra. Per guanyar punts, heu d’aconseguir que un jugador o més us descobreixin, però que almenys un triï una carta diferent, així, tant tu com els que han encertat pugueu aconseguir 3 punts.


Hi ha diferents versions que ens donaran molt joc a l’aula en funció de l’àrea on l’introduïm, però veurem sobretot que només amb el joc base l’alumnat haurà de treballar la seva competència lingüística.


Enllaç de compra


10. Rolling Ranch

rolling ranch joc de taula



Rolling Ranch és un joc de tirar daus i, en funció de les icones que apareixen, s’han de dibuixar uns elements o uns altres. Consisteix a portar la gestió d’una granja d’animals, i es juga de manera simultània. Cada jugador té una fitxa i un llapis. En cada torn, un dels participants tira els dos daus i tots juguen el resultat. Cada jugador, en funció del resultat dels daus, haurà d’escollir la combinació que millor s’adapti a la seva estratègia, i dibuixar a la seva fitxa o bé un animal o els claus que formaran edificis dins la seva granja i que proporcionaran avantatges durant la partida.


Amb aquest joc, no només es treballa a fons l’atenció de l’alumnat, sinó també la psicomotricitat fina, així com la planificació, el raonament i, sobretot, la capacitat visuoespacial per anar construint la millor granja possible.


Enllaç de compra


Jocs de taula educatius que us agradaran

Aquesta recomanació de jocs de taula educatius, dividits entre Primària i Secundària, té com a finalitat ampliar la diversitat de formes de treballar a l’aula aquelles habilitats, competències i continguts que de vegades ens passen per alt o que simplement no coneixíem.


Si voleu seguir aprofundint en l’aplicació que tenen els jocs de taula a l’aula, no us perdeu el següent vídeo:




Si us interessa tot el món del joc i la ludificació, no us perdeu la sèrie de posts que tenim al blog.

Voleu ampliar coneixements sobre el tema que tracta aquest post? 

Per fomentar la lectura, Doqua ofereix el curs d'Aprenentatge i animació de la lectura, reconegut pel Departament d'Educació. El podeu consultar aquí mateix:


Cursos relacionats:

curs de biblioteques per a mestres

Comentaris

Entrades populars