Com influeix l’entorn en l’aprenentatge?


T’has plantejat mai com influeix l’entorn en l’aprenentatge de l’alumnat? El nostre entorn d’aprenentatge afavoreix o condiciona l’aprenentatge?

L’article publicat per Magisterio, titulat “El día a día en un paisaje de aprendizaje”, explica la importància de tenir en compte l’entorn, ja que “un dels grans problemes que es troben els professors que volen treballar amb metodologies innovadores i actives és la rigidesa de l’entorn físic tradicional”.

És per això que Rosan Bosch ja fa temps que es dedica a “promoure un ús de l’espai molt més eficaç i a activar zones de trànsit i exteriors com a espais d’aprenentatge”. En l’article es resumeixen, molt clarament, els sis espais que es poden trobar en un paisatge d’aprenentatge: Cim de la muntanya, Cova, Foguera, Brollador, Mans a l’obra i Amunt! Aquests sis espais tenen funcionalitats diferents i, en funció de la tasca que l’alumnat hagi de realitzar, aniran a treballar en un espai o en un altre. Això permet que cada espais estigui dissenyat i estructurat a partir de l’objectiu pedagògic que, de forma general, es promou en cada espai. N’havies sentit mai a parlar?

Us animem a llegir l’article sencer per entrar una mica amb tots els detalls en les idees que comparteix Rosan Bosch. I si us heu quedat amb ganes, us proposem també aquesta xerrada TED que va fer a Indianapolis, on segueix reflexionant i compartint idees sobre aquest tema.

Encara que les propostes que es fan a l’article puguin semblar molt allunyades de la nostra realitat, us informem que la Universitat Oberta de Catalunya també està investigant sobre els entorns d’aprenentatge, concretament sobre les SmartClassroom (atès que també tenen en compte com s’ha de fer la integració de les tecnologies en aquests nous espais) i han traslladat aquest canvi d’entorn a cinc centres escolars i instituts amb bons resultats.

De vegades, el que ens atura a l’hora de fer aquests canvis són les despeses econòmiques associades a la transformació, però també és cert que es poden fer canvis a petita escala on, amb una mica d’imaginació, podem veure espais que ja tenim, però amb nous ulls.

Podries aplicar algun canvi a la teva aula o centre per afavorir els sis espais d’aprenentatge? Volem saber la teva opinió!

Comentaris

Entrades populars