Estratègies i tècniques creatives: com impulsar la ment de l'alumne

L’escola pot emprar diferents tècniques creatives per a fomentar l'habilitat creativa de l'alumne. D’altra banda, cal tenir en compte que també hi ha estratègies que ens poden ajudar dins l’aula en qualsevol àrea. Cinc possibles estratègies per fomentar l’habilitat creativa a les aules:

  • Fer preguntes estimulants:

Cal formular qüestions desafiants als alumnes, qüestions que els ajudin a obrir la ment. Aquest tipus de preguntes motiven l’alumnat, els fa pensar, els fa reflexionar, els dóna la oportunitat d’anar més enllà en el raonament sobre un tema plantejat.

  • Respectar les respostes i idees dels alumnes:

Cal crear un ambient de seguretat, on l’alumne estigui segur d’ell mateix, ja què és el primer pas per a començar un procés creatiu. Aquesta seguretat li proporciona la confiança necessària per a generar noves idees i respostes a un conflicte o problema inicial de forma creativa trencant amb el convencional.


  • Reconèixer i valorar la originalitat:

Cal valorar les opinions i idees dels alumnes per a estimular-les i, per tant, per incentivar als alumnes a defensar les seves idees originals. Les primeres idees i respostes acostumen a ser més òbvies (les pot pensar qualsevol persona), així doncs, cal ensenyar a buscar altres idees de més qualitat.

  • Diversificar les metodologies didàctiques:

Cal utilitzar metodologies diverses a l’aula per tal de donar exemple d’originalitat als alumnes i, a més a més, propiciar un ambient variat, d’estimulació. El fet de partir de diferents mètodes didàctics ajuda, també, a què els alumnes puguin trobar el que Ken Robinson anomena Element (les seves passions, habilitats).

  • Detectar les potencialitats creatives de cada alumne:

Emprar mètodes didàctics variats, com es comentava, ajuda a trobar els Elements –habilitats– dels alumnes. Així doncs, detectar el potencial dels alumnes, és a dir, les seves capacitats, ha de servir per a fomentar i potenciar les habilitats dels alumnes.

Comentaris

Entrades populars